Ako fungujú látky v organizme - trávenie a stavba buniek časť 1.
Poznanie o tom, ako funguje organizmus, je dôležité hlavne pre určenie správneho spôsobu stravovania, nielen zloženie stravy, ale aj kombináciu rozličnej potravy a stravovacie zvyky. Na základe tohto článku pochopíte, prečo nestačí jednoducho len zmeniť stravu na lepšiu, ale je treba nutné zmeniť aj jej kombináciu a iné stravovacie zvyky. Tento článok v podstate vysvetľuje, ako sa správajú jednotlivé látky v organizme a akú tam majú funkciu.
Zuby nemáme na okrasu a sliny na vypľúvanie
Dnes je v móde a "cool" piť smoothie, proteínové koktaily a iné tekuté jedlo, hlavne v spojení s mliekom. To, že v ústnej dutine máme zuby a sliny však znamená, že ich máme použiť na spracovanie potravy. Jedenie tekutej stravy je jeden z najväčších faktorov, ktoré negatívne ovplyvňujú metabolizmus. Sliny slúžia ako neutralizátor a prvý stupeň trávenia, ale zároveň aj ako identifikácia potravy, ktorú konzumujeme. Rozkladanie potravy sa začína v ústach a ak potrava je v ústach príliš krátko, trávenie sa zhoršuje.
Chuť neslúži len na potešenie zmyslov, ale aj ako identifikácia potravy. Na základe toho, ako potravina chutí, vie mozog určiť správny postup spracovania. Je to tiež jeden z dôvodov, prečo je škodlivé jesť dochucované potraviny, pretože je pre telo problém ich určiť a následne stráviť.
Sliny tiež slúžia aj ako indentifikátor potravy, ktorú prijímame. Ako už sme spomenuli, na základe tejto identifikácie telo potom určuje, čo je to za látku a akým spôsobom ju treba spracovať - pretože ako pravdepodobne viete, sacharidy, tuky aj bielkoviny sa trávia každé iným spôsobom. Ak potravu vypijete a teda sa nenachádza dostatočnú dobu v ústach, telo nevie, čo je to za látku a preto zapája imunitný systém. Najčastejšie sa jedná o cukor, ktorý pijeme v sladkých malinovkách, v káve a čaji. Toto je dôvod, prečo práve sladené vody sú najškodlivejšie a najviac sa z nich priberá na váhe.
Takisto je to najčastejší dôvod, prečo majú ľudia vyrážky a kopu iných problémov. Imunitný systém sa snaží týchto látok zbaviť, ale ak sa to nedá cez stolicu alebo moč, ide to cez pokožku alebo tieto látky ukladá hneď do tuku.
Je nutné stravu dôkladne požuvať a rozmiešať so slinami, inak je celý tráviaci proces spomalený a telo viacej zaťažené. Znie to smiešne, hovoriť o takejto základnej primitívnej veci, ako je rozžuvanie potravy, ale veľa ľudí na to v dnešnom uponáhlanom svete zabúda. Na Slovensku ale aj v iných krajinách je tradícia polievka, ale to tiež nie je najlepší nápad.
Tzv. intolerancia mlieka nie je žiadna intolerancia, ale odozva organizmu na prijímanie tekutej potravy. Imunitný systém zakročí a snaží sa látky vylúčiť, pretože si nie je istý ich pôvodom. To vedie k nepríjemným reakciám, ktoré označujeme ako intoleranciu alebo alergiu. Tieto javy sa vyskytujú najčastejšie u ľudí, ktorých organizmus už bojuje s nejakým iným problémom.
Jesť tekutú potravu alebo nedostatočne rozžuvanú, je krok naspäť vo vývoji človeka. Odkedy človek začal používať oheň na spracovanie potravy, urobil veľký skok dopredu. Oheň sa považuje za dôvod, prečo človek zosilnel a zväčšil sa mu mozog. Použitím ohňa sa z jedla dostáva preč voda, čím sa potrava stáva koncentrovanejšia a zároveň sa zmenšuje jej hmotnosť. To nám umožnilo jesť a stráviť viac energie, vďaka čomu mozog a telo človeka výrazne zosilnelo. Vďaka použitiu ohňa mohol človek doslova spracovať dvojnásobne viac energie ako bez použitia tepelnej úpravy.
Pridaním vody sa vraciate späť, organizmus musí vynaložiť viac energie na strávenie jedla a oddelenie tuhej časti od tekutej, čím sa zníži celkové množstvo energie a látok, ktoré ste mohli z danej potraviny získať a takisto sa zmenší množstvo potravy, ktoré dokážete spracovať. To isté platí o pití tesne po jedle. Jesť tekuté jedlá je hlúposť. Prítomnosť zubov v našej ústnej dutine jasne značí, že človek má jesť stravu pevnú.
Rozkladanie potravy
Rozklad potravy v tele je niečo ako investícia. Aby sa investícia oplatila, musí telo po rozložení dostať viac, než vložilo - čím viac, tým lepšie. Telo musí použiť vlastnú energiu a látky ako sú minerály a vitamíny nato, aby stravu rozložila. Ak požívate sacharidy, táto investícia je veľmi nevýhodná, pretože sacharidy a hlavne cukor neobsahujú dostatok dôležitých látok, aby sa to telu oplatilo.
Jednoducho povedané, pri trávení sacharidov telo použije svoju energiu a látky nato, aby rozložilo stravu a na oplátku dostane len energiu, bez potrebných látok. Sacharidy obsahujú nízke množstvo týchto látok, hlavne kvôli spôsobu spracovania. Minerály a vitamíny sa u sacharidov nachádzajú hlavne v obaloch semienka. Tento obal sa pri spracovaní odstraňuje pri väčšine sacharidov, ako sú múka a ryža, teda dva hlavné zdroje. V podstate je to však aj tak jedno, pretože tieto obaly obsahujú látky, ktoré zabraňujú správnemu vstrebávaniu (kys. fitová).
Znamená to, že v sacharidoch nemáte nikdy dostatok minerálov a vitamínov, či už kvôli spôsobu spracovania alebo obsahu látok, ktoré zabraňujú vstrebávaniu. Tu môžete vidieť ďalší marketingový trik - celozrnné cereálie, ktoré nie sú vôbec zdravšie, práve naopak, pretože predstavujú väčšiu záťaž pre tráviacu sústavu - viac odpadu na vylúčenie. Vždy, keď sa najete sacharidov, okrádate svoje telo o dôležité látky.
Sacharidy vs tuky
Tuky sú najlepším zdrojom energie, vitamínov aj minerálov. Proti tuku sa stále vedú kampane, ale faktom ostáva, že zdroje tuku a bielkoviny ako je červené mäso a vajcia obsahujú dostatok energie, vitamínov aj minerálov. Hlavne proti týmto dvom druhom potravy sa bojuje najviac, ale práve tieto dva druhy obsahujú viac dôležitých látok ako akékoľvek iné jedlo. Sacharidy oproti tukom obsahujú menej vitamínov, menej minerálov a majú dvojnásobne menej energie. Každé jedlo, ktoré zjete a nemá dostatok týchto látok, vám zoberie vaše vlastné zásoby z tela. Teda hlavne múka a výrobky z múky ako pečivo a cestoviny. Ryža tiež nie je vhodná.
Odpad v strave
Je dôležité si uvedomiť, že každá potravina obsahuje určitú časť látok, ktoré telo nespracuje alebo nedokáže spracovať a teda sú určené na vylúčenie. Znamená to, že čím viac využiteľných látok sa v potrave nachádza, tým menej sa tam nachádza odpadu a naopak. Z toho vyplýva, že v sacharidoch sa nachádza oveľa viac odpadu, než v tukoch. Samozrejme, toto sa týka živočíšneho tuku a maximálne olivového oleja, prípadne kokosového. Väčšina rastlinných olejov je však nevhodná.
Funkcia vody, vitamínov a minerálov, bielkoviny a spracovanie
Funkcia vody je iná pri trávení a iná pri stavbe a obnove buniek. Vitamíny a minerály sú dôležité pri každej jednej chemickej reakcii, pri každej činnosti, ktorú vaše telo vykonáva. V druhej časti článku sa tiež dozviete, aká je funkcia bielkovín a ktoré bielkoviny sú najlepšie.
mlieko
(Patrik, 4. 11. 2015 17:15)