Kuracie mäso a jeho vhodnosť
Kuracie mäso je hit, ktorý trvá už niekoľko rokov. Ľudia si zvykli na chudé a šťavnaté mäso a tiež sa nechali ovplyvniť marketingom, ktorý je momentálne ešte stále zameraný proti červenému mäsu a pravdepodobne ešte aj dlho bude.
V poslednej dobe sa objavuje čoraz viac pochybností o vhodnosti kuracieho mäsa. Spomína sa obsah antibiotík, ktorý nám má škodiť, tiež nevhodné podmienky pri chove a nevhodná výživa. Tieto tvrdenia sú dosť blízko pravde.
Kuracie mäso je z pohľadu kvality a koncentrácie dôležitých látok veľmi slabé. Neobsahuje takmer žiadny tuk, čo samozrejme znamená, že neobsahuje určité látky, ktoré sa v tuku nachádzajú. Trávenie bielkoviny bez zdroja energie ako sú sacharidy alebo tuky je problémové pre organizmus. Preto sa ku kuraciemu mäsu pridávajú rôzne sacharidové prílohy, čo je však zbytočne veľké množstvo potravy a preto aj odpadu.
Kura, ktoré je chované vo voľných podmienkach, má dostatok zelenej výživy, pohybu a slnka, je úplne iné, ako kura chované vo veľkovýkrmoch. Kura chované vo voľných podmienkach býva suché a tvrdé, čo vie každý, ktorý jedol niekedy kura z týchto zdrojov. Z toho vyplýva, že niektoré látky v tele sa nedajú nahradiť umelým svetlom a špeciálnou výživou a práve to spôsobuje tú jemnosť a šťavnatosť mäsa. Mali by sme na to pamätať, pretože sa jedná o naše zdravie.
Aj z pohľadu našich predkov bolo kuracie mäso nevýhodné a pravdepodobne sa jedlo len v stave núdze. Je to totiž relatívne málo mäsa, ktoré je zároveň málo výživné a navyše by si tým človek odrezal zdroj vajec. Je preto pravdepodobné, že sliepky sa nechávali nažive kvôli vajciam a ľudia lovili alebo hľadali inú, výhodnejšiu potravu.
Komentáre
Prehľad komentárov
Kuracie mäso jeho obsah vitamínov a minerálov je iba marketingový trik, na ktorý naletí väčšina luďi...
Kuracie mäso
(Patrik, 24. 1. 2016 15:43)