Prečo je cukor taký škodlivý a prečo sa po ňom priberá?
Takmer každý človek už vie, že jesť cukor sa nevypláca. Argumenty sú rôzne - vysoký glykemický index, narušovanie imunitného systému, priberanie, zvyšovanie cholesterolu, cukrovka, hyperaktivita a podobne. Avšak tieto veci sú pre obyčajného človeka vzdialené a abstraktné. Človek je zvedavý tvor a rád by vedel prečo a ako. Presne nato je tu tento článok.
V článku o tom, ako funguje trávenie, ste sa dozvedeli o tom, ako to v ľudskom tele prebieha po prijatí potravy a už určite máte aspoň približnú predstavu o tom, prečo cukor predstavuje problém. V skratke - telo na strávenie potraviny potrebuje nejakú energiu a tiež podporné látky - vitamíny a minerály - telo musí najprv "investovať" vlastnú energiu a látky na to, aby jedlo rozložilo. Z toho vyplýva, že potrava, ktorú telo rozkladá by mala obsahovať dostatok energie a prospešných látok (vitamíny a minerály), aby telo doplnilo to, čo použilo na strávenie a taktiež na to, aby mohlo tieto látky a energiu použiť na ďalšie životné procesy a stavbu nových buniek.
Dostávame sa do jadra problému. Cukor totiž tieto látky neobsahuje. Cukor obsahuje len energiu, ale žiadne iné potrebné látky. Pri stavbe a obnove buniek a takisto na to, aby sa táto energia z cukru mohla využiť, telo musí opäť použiť minerály a vitamíny zo svojich vlastných zásob. Znamená to, že cukor vždy zoberie určitú časť vitamínov a minerálov pri tom, ako ho telo trávi a tiež ďalšiu časť vtedy, ak ho telo musí používať ako zdroj energie pre činnosti alebo stavbu buniek. Telo totiž musí použiť svoje vlastné zásoby a neskôr brať tieto látky z telesných tkanív. Jedenie cukru teda okráda vaše telo o dôležité látky.
Cukor v "zdravých" potravinách.
Potraviny s označením "zdravé", ktoré obsahujú cukor sú podvod. Týka sa to hlavne raňajkových cereálií a sušienok. Veľa ľudí, hlavne rodičov kupuje tieto potraviny vo viere, že robia pre seba a svoje deti správnu vec. Veď predsa tieto potraviny obsahujú vitamíny, minerály a vlákninu! Najlepšia lož je čiastočná pravda. Tieto potraviny síce obsahujú pridané vitamíny a minerály, avšak prítomnosť cukru tieto látky v podstate neguje a telo opäť dostáva len prázdnu energiu, alebo takzvané prázdne kalórie. Takže žiadne zdravé potraviny, ktoré obsahujú cukor neexistujú.
Prečo sa z cukru priberá?
Existuje mylný názor, že energia z cukru a iných sacharidov sa ukladá do zásoby, aby ju telo použilo neskôr. To však nie je pravda. Používanie cukru na stavbu buniek a energiu je pre telo nevýhodné. Telo doslova nechce túto energiu používať a preto sa snaží cukor vylúčiť. Ak zjete naraz veľké množstvo cukru tak to môžete aj pocítiť ako bolesti brucha a kŕče nasledované riedkou stolicou. Priberanie nastáva, ak telo nevládze alebo nestíha cukor vylúčiť. Telo dokáže skladovať len asi 400g cukru naraz vo forme glykogénu, ale tuku dokáže telo skladovať oveľa viac. Premenou cukru na tuk sa tak zmenší jeho hmotnosť a zlepší skladovateľnosť, pretože do jednotky tuku sa pri rovnakej hmotnosti "zmestí" viac energie. Takže z 2g cukru telo vytvorí menej ako 1g tuku. Telo teda premieňa cukor na tuk a ukladá ho preto, lebo ho nemôže okamžite vylúčiť. Najviac problémov spôsobujú sladené vody.
Ďalší problém cukru je, že je veľmi ťažké ho udržať v ústach dostatočne dlhú dobu, pretože je nepríjemný na zuby. Kvôli tomuto sa často cukrové potraviny prehĺtajú bez riadneho rozžuvania, čo spôsobuje problémy. Viac v článku o tom ako funguje organizmus.
Je rozdiel medzi nadbytočným tukom a tukom, ktorý prijímame v potrave
Cukor premenený na tuk je však úplne iný ako tuk prijímaný v potrave. Ľudia sú z toho zmätení a často si myslia, že ide o jedno a to isté a je preto ľahké presvedčiť ich, že práve z tuku sa priberá. Pravdou je, že ak zjete naraz tuk aj cukor, telo vždy použije tuk ako primárne palivo a cukor sa snaží vylúčiť. Ak sa nedá vylúčiť okamžite, telo ho skladuje, kým sa naskytne lepšia šanca, alebo sa ho snaží vylúčiť skrz pokožku - vyrážky a podobne (v prípade, že telo nedokáže skladovať viac cukru alebo je cukor v tele pridlho). Energiu získanú z cukru telo využívať nechce, pretože by to znamenalo ďalší úbytok dôležitých látok, ktoré telo musí čerpať zo svojich zásob a svojich tkanív. Znamená to taktiež, že snažiť sa chudnúť pomocou cvičenia je veľmi zlý nápad. Viac v tomto článku.
Ak si už nemôžete pomôcť a musíte nejaký cukor zjesť, spravte to radšej pred hlavným jedlom. Ľudia sú naučení podľa tradície jesť dezert až po hlavnom jedle, ale to je práve najhoršie možné riešenie. Cukor zjedený po hlavnom jedle sa takmer vždy premieňa na tuk a ukladá alebo sa ho telo snaží vylúčiť skrz pokožku, pretože hlavné cesty trávenia a vylučovania sú zaneprázdnené hlavným jedlom.
Hlavná podstata tohoto článku je pochopiť, že jedenie cukru okráda vaše telo o vitamíny a minerály a preto naše telo odmieta používať cukor ako zdroj energie, ak to nie je nutné. Každý produkt, ktorý obsahuje určité množstvo cukru a zároveň tvrdí, že obsahuje aj vitamíny a minerály je v skutočnosti podvod, pretože prítomnosť cukru tieto látky v pdstate vynuluje.
Komentáre
Prehľad komentárov
That means you'll lead some fresh features and have access to additional channels where you can forward movement visibility, without having to put to rights mother wit of some complicated, handbook migration process. https://googlec5.com
How to have recourse to Google
(DavidLADIA, 25. 12. 2022 7:23)